Waar moet je op letten bij het kopen van een bedrijf?
Niet alle bedrijven beginnen vanaf de grond. Het kopen van een bestaand bedrijf is een geweldige manier om een gevestigd merk en operationele infrastructuur te gebruiken om onmiddellijk winst te maken. Het kan ook minder riskant zijn dan vanaf nul beginnen.
Maar voordat je de reis van het kopen van een eigen bedrijf begint, zijn er veel dingen om te overwegen. Hier zijn enkele dingen waar je op moet letten.
Voer due diligence uit
Voordat je overgaat tot de aankoop, is het belangrijk om te weten wat je in de deal krijgt door due diligence uit te voeren. Je kunt due diligence zien als het doen van onderzoek en de bevestiging dat je koopt wat je denkt te kopen en niet iets negatiefs krijgt dat je niet wilt. Het helpt ook de waarde van het bedrijf te beoordelen en kan je helpen bepalen of je doorgaat.
Verkrijg tijdens het due diligence proces zoveel informatie over het bedrijf als nodig is om een weloverwogen beslissing te nemen. Dit zijn enkele van de due diligence gebieden die onderzocht moeten worden: reputatie, bedrijfsvergunning, anti-witwassen/ken uw klant, negatief nieuws en sectorspecifiek onderzoek.
Tip: bedrijven aangeboden ter overname
Evalueer de financiën
Je verdiepen in de financiën is een van de belangrijkste onderdelen van je onderzoek. Een accountant kan je helpen het bedrijf van de verkoper te beoordelen en de belangrijkste financiële indicatoren zoals omzet, winst, schulden, uitgaven en cashflow te evalueren. Ze kunnen ook eventuele rode vlaggen en anomalieën onthullen.
Bevestig de entiteitsstatus van het bedrijf
Als het bedrijf dat je wilt kopen een vennootschap of vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (LLC) is, is het belangrijk om de documenten van de entiteit en alle bijbehorende documenten zoals statuten, besluiten en exploitatieovereenkomsten te bekijken. Ga na in welke staat het bedrijf is geregistreerd en of het in die of een andere staat opereert als een buitenlandse vennootschap.
Controleer ook bij de staat of het bedrijf een goede reputatie heeft en of de eigenaar de wettelijke rechten heeft om het te verkopen.
Kijk naar wettelijke aansprakelijkheid
Als je een bedrijf koopt dat midden in een rechtszaak zit, en je bent nu plotseling eigenaar van dit bedrijf, dan zou je partij kunnen zijn in die rechtszaak.
Onderzoek of er juridische aansprakelijkheden zijn die je mogelijk erft, zoals pandrechten of vonnissen tegen het bedrijf of tegen een van de leidinggevenden die je misschien in dienst neemt als onderdeel van deze overname.
Begrijp de vooruitzichten voor het bedrijf en zijn bedrijfstak
Houd rekening met commerciële aspecten van de deal, zoals de marktvooruitzichten en -trends, het concurrentievoordeel van het bedrijf, het klantenbestand, enzovoort. Als je bijvoorbeeld naar een logistiek bedrijf kijkt, is er dan maar één klant die het grootste deel van hun omzet uitmaakt? Wat gebeurt er als die klant besluit bij iemand anders te kopen? Is er een ander bedrijf dat zich in de stad wil vestigen en marktaandeel wil stelen?
Kunnen deze factoren een rol spelen bij de reden waarom het bedrijf te koop staat? Doe hier altijd onderzoek naar. Praat met de verkoper en mensen die bekend zijn met het bedrijf, zoals plaatselijke makelaars, andere bedrijven, leveranciers en de plaatselijke kamer van koophandel.
Overweeg ten slotte de klanttevredenheid. Inzicht in hoe het bedrijf wordt gebruikt en door klanten wordt ervaren kan helpen om eventuele verkoopprognoses in een meer realistische context te plaatsen en je een beter gevoel te geven van waar het bedrijf staat.
Krijg een beeld van de bedrijfsvoering
Zorg ervoor dat je het wat, waar en hoe van de bedrijfsvoering begrijpt. Zorg ervoor dat de zaken zo soepel lopen als degene die aan jou verkoopt zegt dat ze lopen. Je zou geen auto kopen zonder hem naar een monteur te sturen, dus wil je er zeker van zijn dat de bedrijfsvoering ook naar behoren verloopt.
Zaken die op je checklist moeten staan zijn onder andere een beoordeling van het werkkapitaal, een evaluatie van de productie en de bedrijfsvoering, een beoordeling van de toeleveringsketen en een analyse van de kapitaaluitgaven.
Uitgelicht: wat is mijn bedrijf waard?
Om welke activa gaat het?
Wat krijg je bij de transactie? De verkoper moet een gedetailleerd overzicht hebben van alle activa die in de deal zijn opgenomen en hun waarde.
Bevestig voor intellectueel eigendom of het eigendom van de merknaam en eventuele handelsmerken of octrooien in de deal zijn inbegrepen. Evalueer hoe de intellectuele eigendom wordt vastgelegd en beschermd. Deze due diligence zorgt ervoor dat je een van de belangrijkste activa van het bedrijf beschermt, vooral als het gaat om wetenschap, technologie of onderzoek en ontwikkeling.
Denk aan de reputatie van het bedrijf
In het bedrijfsleven is reputatie alles. Zoek op beoordelingssites en mediakanalen naar eventuele rode vlaggen of negatieve informatie die de reputatie van het bedrijf aantasten en financiële gevolgen kunnen hebben. Zelfs het verleden van een cyberaanval kan de reputatie van een bedrijf beïnvloeden, vooral als er klantgegevens zijn geschonden.
Controleer bedrijfsvergunningen
Deze wordt gemakkelijk over het hoofd gezien, maar zou een belangrijk onderdeel moeten zijn van due diligence. Als bedrijfsvergunningen niet aanwezig zijn of niet worden onderhouden kan de voortzetting van het bedrijf worden onderbroken zodra de deal wordt gesloten.
Controleer of de vereiste deponeringen voor bedrijfsvergunningen up-to-date zijn en of het bedrijf kan werken zonder onderbreking of mogelijke boetes van federale, staats- of plaatselijke instanties. Als de vergunningen niet in orde zijn, moet je ze misschien verkrijgen.
Controleer eventuele bestemmingsplannen en milieuvoorschriften
Als het bedrijf wordt geleverd met onroerend goed, controleer dan de bestemmingsplanvoorschriften om te bepalen welk type bedrijfsactiviteit is toegestaan. Ga er niet van uit dat alleen omdat de huidige eigenaar het pand gebruikt voor een zakelijk doel, hij dat legaal doet of dat een nieuwe eigenaar het pand voor hetzelfde doel kan gebruiken.
Ga bij de aankoop van onroerend goed ook na of het bedrijf dat het exploiteert te maken heeft met huidige of potentiële milieuaansprakelijkheid. Denk hierbij aan het ontbreken van toepasselijke vergunningen, verontreiniging met gevaarlijke stoffen, overtredingen van vergunningen en tekortkomingen in de handhaving.
Samenvatting
Er komt veel kijken bij het kopen van een bestaand bedrijf. Om je te helpen het bedrijf te beoordelen en de risico’s te beperken, vraag je professionele hulp van een accountant, een advocaat en een taxateur.
En, als het eenmaal van jou is, kun je het bedrijf nieuw leven inblazen met frisse ideeën en fris leiderschap.